تحقیق باستان شناسی صخره نگاره های جنوب کوهستانی استان قزوین

دسته بندي : علوم انسانی » تاریخ
دانلود تحقیق با موضوع باستان شناسی صخره نگاره های جنوب کوهستانی استان قزوین،
در قالب word و در 71 صفحه، قابل ویرایش.


بخشی از متن تحقیق:
چکیده ی سخن :
صخره نگاره های جنوب کوهستانی شهرستان بوئین زهرا در استان قزوین که در نوشتار حاضر معرفی می شود ؛ تنها پاره ای از باستان شناسی  هنر صخره ای منطقه را شامل می گردد که در چارچوب طرح پژوهشی جامع تر در تابستان 1386 مورد شناسایی و مستند سازی قرار گرفته است. گزارش مقدماتی بررسی های انجام شده هم اینک نیز در دست تدوین بوده و با توجه به تمهیدات به عمل آمده امید می رود در ماه های آینده مجموعه ی آن در چند مجلد به چاپ رسیده و منتشر شود.
صخره نگاره ها یا کنده نگاره های صخره ای که در میان باستان شناسان و رشته ها و دانش های خویشاوند باستان شناسی زیر پوشش مفهوم کلی هنر صخره ای (Rock-Art) و یا باستان شناسی هنر صخره ای متداول و رایج شده است ، گنجینه ای از اطلاعات چند گون فوق العاده مهم را در خود جای داده است. صخره نگاره ها کم و بیش در همه ی قاره ها و محیط های زیست و زیستگاه های بشری ما پراکنده اند. خاستگاه آن ها چونان که از نامشان پیداست مناطق کوهستانی است. در استان قزوین نیز چنان که در همه ی فلات ایران در مناطق کوهستانی پراکنده هستند. به لحاظ ریخت شناسی آن ها ساده و گرافیک آفریده شده اند. به لحاظ موضوعی نیز محوریت با تصاویر مربوط به شکار و جانوران شکاری و وحشی است. جنبه های نشانه شناختی و زمینه های معنایی آن ها نیز بدون دست گشودن به سوی شواهد مشابه و قراین خویشاوند و کمک طلبیدن از رویکردهای تفسیری و مشرب های معنا کاو و نشانه شناسی و خوانش طرح ها ، نقش ها ، نگاره ها و تصویرها و روابط ساختاری قابل مقایسه میان آن ها  امکان پذیر نیست.
درآمد :
کنده نگاره های صخره ای سرزمین های مختلف :
صخره نگاره ها ، هنر صخره ای و یا به مفهوم رایج و متداول درميان باستان شناسان ، باستانشناسي هنر صخره ای، ((The Archaeology of Rock- Art از جمله شواهد فوق العاده مهم در حوزه ی مطالعات باستان شناختی و رشته ها و دانش های خویشاوند دیگر است. این گنجینه های عظیم اطلاعات متنوع به هر میزان که گسترده تر شناسایی ، کشف و مطالعه شده اند ، اطلاعات و آگاهی ما  از چگونگی فرآیند فرهنگ و حیات اجتماعی اعم از نوع اقتصاد و معیشت و شیوه های داد و ستد و نظام های ارزشی و باورهای جمعیت های انسانی در گذشته غنی ، ژرف و مطمئن تر نیز شده است.
چند ده هزاره تداوم زمانی این مواریث عظیم فرهنگی پراکنده و گسترده در سراسر جهان ، مبیّن سنتی است دیرینه و دیرپا و نه مقطعی و ناگهانی . صخره نگاره ها نیز چونان شواهد دیگر باستان شناختی و مواریث فرهنگی در هر سرزمین و مقطع زمانی که پدیدار شده اند ، پیوند استوار با سنت ها و سبک ها و شیوه ها و انواع دیگر هنرنمایی گروه های انسانی و جمعیت های بشری در سراسر جهان اعم از شیوه ی کنده نگاری روی اشیاء منقول از جمله مواد استخوانی و عاج و سنگ و سفال دارند.
زادگاه ، خاستگاه و زیستگاه کهن تر هنر و مهارت صخره نگاری بنا به شواهد و پژوهش های باستان شناختی دوران متاخر پیش از تاریخ ، نخست در قاره ی اروپا بویژه غارهای مناطق مرزی میان فرانسه و اسپانیا و سپس سرزمین های دیگر بوده است. در این میان شبه قاره ی هند نیز جایگاه خاص خود را به مثابه یکی از خاستگاه های کهن تر هنر صخره ای   دارد.
هنر و مهارت کنده و صخره نگاری در سراسر جهان علیرغم تنوع و تلون محسوس و سنت و سبک دراز آهنگ شان ، از نوعی مشابهت و وحدت ارگانیک (پیکروار) ، هم به لحاظ فرم یعنی ریخت شناسی ، هم محتوا و معنا برخوردار هستند.
با آن که بیش از یک سده و نیم از شناسایی ، مطالعه و معرفی پاره ای از این صخره نگاره ها در برخی مناطق جهان می گذرد ، مع هذا همچنان حجم عظیمی از مسئله ها ، معماهای ریز و درشت و قفل های ناگشوده ی بسیار درباره ی هویت زمانی ، ریخت شناسی و نشانه شناسی آن ها  پیش روی ما است. هویت و فرآیند زمانی و گاهنگاری این صخره نگاره ها در سرزمین های مختلف جهان ، همچنان به صورت یک مسئله ی جدی مطرح بوده و در این باره هیچ اتفاق آراء مشخصی میان باستان شناسان وجود ندارد. در این که این صخره نگاره ها  متعلق به چه گروه های انسانی و سنت و فرهنگ و جامعه و اقتصاد و معیشتی هستند ، به مثابه یک پرسش بنیادین و مناقشه ی جدی میان پژوهش گران ، همچنان به قوت خود باقی است. ویژگی های بومی ، محلی و منطقه ای آن ها نیز ، هنوز محل بحث و منازعه ی جدی میان باستان شناسان است. سنت و سبک و نشانه شناسی و محتوای آن ها نیز چیزی نیست که آسان بتوان از کنارشان گذشت. پراکندگی آن ها در مناطق مختلف به لحاظ زیست محیطی و جغرافیایی نیز، از مباحث جدی دیگر مطرح شده میان پژوهش گران است. جمعیت هایی که این صخره نگاره ها را آفریده و مناطقی را برای خلق آن ها گزیده اند از جمله مسئله ها ی مهم دیگری است که می بایست به آن ها پاسخ گفت.
از مطالعات باستان شناختی و باستان شناسی هنر صخره ای بویژه پژوهش های دهه های اخیر باستان شناسان ایرانی چنین استنباط می شود که ایران زمین یکی از گنجینه های بسیار غنی هنر و مهارت صخره نگاری در جهان است. این صخره نگاره ها هم در مناطق کوهستانی شرق ایران ، هم مرکزی ، هم جنوب ، هم غرب ، شناسایی ، مطالعه و مشاهده شده و در پاره ای موارد مستند سازی آن ها نیز انجام شده است ...
دسته بندی: علوم انسانی » تاریخ

تعداد مشاهده: 4821 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: word

تعداد صفحات: 71

حجم فایل:27,025 کیلوبایت

 قیمت: 33,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی:
    در قالب word و در 71 صفحه، قابل ویرایش.